Az AI fordítók nem csak népszerűek az internetes felhasználók körében, de időnként megjelenik egy-egy új platform, amely alkalmas arra, hogy szövegeket fordítsunk vele. 

Ennek ellenére a legjobb AI fordítók toplistás helyezései töretlenek és felhasználási arányuk is magas. Most bemutatjuk, hogy melyek a legjobb fordítók, mik az előnyeik és hátrányaik, illetve mi alapján válasszunk.

 

Öt hasznos AI fordító program

A legjobb mesterséges intelligencián alapuló AI fordítók között több lehetőségünk is van választani, attól függően, hogy milyen nyelvpárokat, funkciókat és felhasználási eseteket tartunk szem előtt. 

Mivel a mesterséges intelligencián alapuló fordítók folyamatosan fejlődnek, az a kérdés, hogy melyik a “legjobb”, nagymértékben függ attól, hogy milyen nyelvek között szeretnél fordítani, milyen típusú szöveget fordítasz (hétköznapi, szakmai, irodalmi stb.), és milyen szempontokat tartasz fontosnak (pontosság, gyorsaság, felhasználói felület, integráció más alkalmazásokkal).

A legjobb 5 AI alapú fordítószoftver jelenleg az itt látható listában szerepel, a kigyűjtott attributumok alapján el lehet határolni a különbségeiket és hogy melyik miben jó, ezáltal könnyebb az összehasonlítás is: 

 

1.) DeepL

 

  • Kiváló fordítási minőség: A DeepL fordításai gyakran pontosabbak és természetesebbek, mint más online fordítóké, különösen komplex mondatok és nyelvi árnyalatok esetén.
  • Tanulási képesség: A DeepL folyamatosan tanul a felhasználók által végzett fordításokból, így a fordítások idővel még pontosabbá válnak.
  • Kontextusfigyelem: A fordító figyelembe veszi a szöveg kontextusát, ami hozzájárul a pontosabb és relevánsabb fordításokhoz
  • Személyre szabhatóság: Lehetőség van a fordítások személyre szabására, például preferált fordítási változatok kiválasztására, ami még jobban megfelel az egyéni igényeknek.
  • Egyszerű felhasználói felület: Az egyszerű és letisztult felület megkönnyíti a használatot, akár kezdő felhasználók számára is.

 

 

2.) ChatGPT

 

A ChatGPT fordítási képességei több szempontból is kiemelkedőek, de néhány területen érdemes figyelembe venni a korlátokat is. Íme, néhány jellemző:

  • Rugalmas szövegkezelés: A ChatGPT képes nagy mennyiségű szöveg kezelésére, és alkalmas komplex vagy összetett mondatok fordítására is.
  • Interaktivitás: Mivel egy beszélgető partnerként működik, lehetőség van finomítani a fordítást, kérni magyarázatokat vagy alternatív fordításokat.
  • Kreatív szövegalkotás: Amellett, hogy fordít, a ChatGPT képes kreatív módon átírni, parafrazeálni vagy más stílusban megfogalmazni a szöveget, ami különösen hasznos lehet bizonyos tartalmaknál.
  • Soknyelvűség: ChatGPT számos nyelvet támogat, és képes különböző nyelvek közötti fordításra. Ezzel széles körű nyelvi szolgáltatást nyújt, és képes felismerni és értelmezni különböző nyelvi árnyalatokat.

 

 

3.) Azure AI

 

Az Azure AI fordító, hivatalos nevén Microsoft Translator, egy erős és megbízható fordítóeszköz, amely a Microsoft Azure platform részeként érhető el. Néhány fő jellemzője és előnye:

  • Real-time fordítás: A Microsoft Translator képes valós időben fordítani, ami különösen hasznos lehet élő beszélgetések, konferenciák vagy üzleti találkozók során, ahol a gyors és pontos kommunikáció kritikus fontosságú.
  • Adaptív fordítás: Az Azure AI lehetőséget kínál arra, hogy a felhasználók személyre szabják a fordítási modellt saját specifikus szakterületeik, szókincsük vagy stílusuk alapján, ami még pontosabbá és relevánsabbá teszi a fordításokat.
  • API hozzáférés: A fejlesztők könnyen integrálhatják a Microsoft Translator API-t saját alkalmazásaikba, weboldalaikba vagy szolgáltatásaikba, lehetővé téve a fordítási funkciók széleskörű alkalmazását különböző platformokon.
  • Pontosság és minőség: A Microsoft Translator kiváló minőségű fordításokat nyújt, különösen nagy nyelvek esetében, mivel fejlett gépi tanulási algoritmusokat használ, amelyek folyamatosan tanulnak és javulnak a felhasználói visszajelzések alapján.
  • Pontosság és minőség: A Microsoft Translator kiváló minőségű fordításokat nyújt, különösen nagy nyelvek esetében, mivel fejlett gépi tanulási algoritmusokat használ, amelyek folyamatosan tanulnak és javulnak a felhasználói visszajelzések alapján.

Korlátok:

  • Ingyenes verzió korlátozásokkal: Az ingyenes verzió bizonyos korlátozásokkal járhat, például a rendelkezésre álló fordítási karakterek számában, míg a nagyobb terhelésű vagy vállalati felhasználóknak előfizetésre van szükségük.

 

 

4.) Copy.ai

 

A Copy.ai egy mesterséges intelligencia alapú szövegíró és tartalomkészítő eszköz, amely elsősorban marketing szövegek, blogbejegyzések, közösségi média tartalmak, hirdetések és más típusú írott anyagok létrehozására specializálódott. Bár képes bizonyos mértékű nyelvi transzformációra, nem egy dedikált fordítószoftver, és fordítási funkciói korlátozottak lehetnek.

 

5.) QuillBot AI

 

A QuillBot AI egy olyan eszköz, amely elsősorban szövegparafrázisra és újrafogalmazásra specializálódott, de fordítási funkcióval is rendelkezik. Bár a fordításai általában elfogadható minőségűek, nem kifejezetten fordítószoftverként van ismert

  • Közepes fordítási minőség: A QuillBot fordításai általában kielégítőek egyszerűbb mondatok esetében, de bonyolultabb vagy kontextusfüggő szövegeknél nem mindig olyan pontosak, mint a dedikált fordítóeszközök, például a DeepL.
  • Parafrázis és újrafogalmazás: A QuillBot legfőbb erőssége a szöveg újrafogalmazása, így a fordítási funkciót gyakran kombinálják a parafrázis eszközzel, hogy a szöveg könnyebben érthetővé vagy stílusosan változatosabbá váljon
  • Alkalmazhatóság tartalomkészítők számára: Mivel a QuillBot jól teljesít az újrafogalmazásban, előnyös lehet olyan tartalomkészítők számára, akik különböző nyelveken szeretnék finomítani a szövegeiket.

Ezek az eszközök különböző erősségekkel rendelkeznek, így a választás attól függ, hogy milyen célra és milyen nyelvek között szeretnél fordítani.

 

Mitől számít jónak egy program?

Egy AI fordítóprogram megfelelőségét és hatékonyságát több szempont alapján lehet értékelni. Ezek a szempontok segítenek meghatározni, hogy egy fordító mennyire hatékonyan és pontosan végzi a feladatát különböző helyzetekben. 

Alapvető kulcsfontosságú tényező a fordítási pontosság. Egy jó fordítóprogramnak képesnek kell lennie arra, hogy a szöveget helyesen és érthetően fordítsa le, megőrizve az eredeti jelentést és kontextust. Szintén elengedhetetlen a természetes nyelvi feldolgozás (NLP): A jó fordítóprogramok fejlett NLP algoritmusokat használnak, hogy a fordítások minél természetesebbek és folyékonyabbak legyenek. Ez különösen fontos a bonyolultabb szövegek és kifejezések esetében.

Mindig kiemelik az ilyen listák a nyelvi sokféleséget is, ami egy idő után üres érvnek tűnhet, azonban valóban sarokköve egy jó AI fordítónak, hiszen egy igazán jó program sok nyelvet és dialektust támogat. Ez különösen fontos azoknak, akik több nyelven dolgoznak vagy különböző nyelvű ügyfelekkel kommunikálnak.

A gyorsaság és teljesítmény a mai világban minden létező területen alapkövetelmény, nincsen ez másképp az AI fordítóknál sem: az időérzékeny feladatoknál fontos, hogy a fordítóprogram gyorsan és hatékonyan működjön, különösen nagy mennyiségű szöveg fordításakor, de ilyen a felhasználói felület és használhatóság is. Egy jó fordítóprogram felhasználóbarát felülettel rendelkezik, amely megkönnyíti a szövegek be- és kivitelét, valamint az egyéb funkciók elérését.

Ugyancsak fontos lehet, hogy további kiegészítő funkciókkal rendelkezzen, mint a beszédfelismerés, szövegfelismerés (OCR), valós idejű beszélgetés fordítása és integráció más alkalmazásokkal (pl. irodai szoftverek, böngészők).

A testreszabhatóság lehetőség a specifikus szakmai szókincs vagy stílus testreszabására, hogy a fordítás megfeleljen bizonyos iparági vagy személyes követelményeknek.

Az adatvédelem és biztonság szintén kritikus szempont, különösen érzékeny vagy bizalmas információk fordításakor.

 

Melyek az AI fordítók előnyei és hátrányai?

 

Az AI fordítóknak számos előnye és hátránya van, amelyek különböző felhasználási esetekben nyilvánulnak meg. Az előnyök között általában szerepel a sebesség, az elérhetőség, a költséghatékonyság, az integráció és automatizálás. 

Az AI fordítók szinte azonnali fordításokat kínálnak, jelentősen gyorsabbak az emberi fordítóknál, éjjel-nappal elérhetők, nincs szükség várakozásra vagy ütemezésre, általában olcsóbbak, különösen nagy mennyiségű szöveg esetén, sok nyelvet támogatnak – gyakran több tucat vagy akár száz nyelvet is, könnyen integrálhatók más szoftverekkel és alkalmazásokkal, ami automatizálható fordítási munkafolyamatokat tesz lehetővé. Az online fordítók folyamatosan fejlődnek, egyre pontosabbak és jobbak lesznek, ahogy több adatot és visszajelzést kapnak. 

Ezzel szemben rengeteg hátránnyal is rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy érdemesebb lehet egy professzionális fordítóirodára bíznunk a munkát. Hátrányként ugyanis sok esetben megjelenik a pontosság és minőség hiánya. Bár sokat fejlődtek, az AI fordítók még mindig nem érik el az emberi fordítók szintjét a szöveg finomságait, kontextusát és kulturális árnyalatait tekintve. Nékülözik a kontextust és kulturális érzékenységet, ami pontatlan fordításokhoz vezethet. Speciális szakterületeken (például jogi, orvosi, műszaki szövegek) az AI fordítók nem mindig adnak megbízható eredményeket.

Az online fordítószolgáltatások használata során fennállhat az adatbiztonsági kockázat, különösen érzékeny információk fordításakor. Az AI fordítók gyakran nem őrzik meg a szöveg eredeti formázását és stílusát, ami további szerkesztést igényelhet. Végül, de nem utolsósorban az olyan nyelvek között, amelyek jelentős különbségekkel rendelkeznek szerkezetükben és kifejezésmódjukban, az AI fordítók nehezebben boldogulnak.

Az AI fordítók hasznos eszközök lehetnek, különösen akkor, ha gyors és alapvető fordításra van szükség. Azonban kritikus fontosságú szövegek esetén, vagy ha magas szintű pontosság és kulturális érzékenység szükséges, az emberi fordítók továbbra is elengedhetetlenek.

Ha valóban professzionális fordításra van szüksége

 

A Lector fordítóiroda valós időben áll rendelkezésére, nincs más teendője, mint felvenni velünk a kapcsolatot akár lector.hu honlapon keresztül, akár telefonos elérhetőségünkön, amelyet szintén a weboldalunkon megtalál. Gyors fordítási árajánlatot kérhet rögtön a kezdőlapon. Böngéssze végig sokszínű nyelvi választékunkat, vagy ismerkedjen meg speciális szakfordítási területeinkkel.