Ahogy nő a Google Translate használóinak száma, úgy nőnek a benne rejlő üzleti lehetőségek is.

Sundar Pichai, a cég vezérigazgatója egy konferencián beszélt arról, hogy jelenleg naponta 143 milliárd szót fordítanak le az alkalmazással, és ez a szám emelkedett meg jelentős mértékben, amikor tolmácsként használták az alkalmazást a futball vb-n. (Erről szóló bejegyzésünk itt olvasható.) Önmagában impresszív mennyiség, aminek további növekedése várható, ahogy egyre pontosabbak lesznek a fordítások, és egyre kényelmesebb lesz a használat.

Már feliratokat is felismer és “élőben” fordít le mobilon az alkalmazás és nincs messze a sci-fikből ismert valósidejű hangalapú fordítás sem.

Hogyan lesz ebből bevétel? Természetesen úgy, ahogy az eddigi Google-termékeknél: keresések alapján személyre szabott reklámokból. Mr. Pichai erről még nem beszélt, de a Google Maps hasonlóan nagy üzleti potenciálját megemlítette, logikus tehát arra számítani, hogy a Fordító sem marad kihasználatlanul.

Ráadásul a Fordító üzleti csáberejét tovább növeli, hogy eredendően globális termék, hiszen száznál is több nyelven fordít, vagyis a potenciális ügyfélkör a teljes emberiséget lefedi, de legalábbis azokat, akik hozzáférnek az internethez. A hirdetői kör pedig várhatóan a nyelviskolákból kerülhet ki, de nagy esélye van annak, hogy az idegenforgalomból megélő iparágak: szállodák, éttermek, szórakozóhelyek is rákapnak, hiszen rengetegen külföldi utakkor használják a helyiekkel való kapcsolatfelvételre. Ráadásul, mint írtuk, ahogy tökéletesedik a technológia, úgy fordulnak egyre többen bizalommal a Google fordítóhoz, és úgy bővül az elégedett ügyfelek köre…

A bejegyzés a https://index.hu/tech/2018/07/24/aranybanya_lehet_a_google_translate/ cikk alapján készült