Olasz konyhaművészet – Olasz étlap

Egy fordítóirodában a mindennapi munkánk során, rengeteg nyelvvel és kultúrával találkozunk. Mindenkinek megvannak a maga kedvencei, azonban egy dolog biztos: mindenki szereti Olaszországot. A csodálatos éghajlat, a környezet, nem beszélve az ételekről. Az olasz gasztronómia egyedülálló és hatalmas népszerűségnek örvend, így ma már fordítás nélkül is egyre többet értünk az olasz nyelvű étlapokból.

Vacsora a középpontban

Köztudott, hogy az olaszok szenvedélyesen szeretnek enni, így annak módját is mindig megadják. Reggelire nem fogyasztanak túl sokat, egy péksütemény, egy jó olasz kávé és indulhat is a nap. Később, ebédre is könnyed ételeket készítenek: egy levest, egy tésztaételt vagy egy zöldséges főételt. Azonban ami a vacsorát illeti, az egy 3-4 fogásból álló bőséges étkezés, melynek rituáléja egyedülálló.

 

 Antipasti

A vacsora első fogása, az úgynevezett Antipasti. A sok apró falat formájában érkező előétel, általában ízekben, illatokban és színekben is  egyaránt gazdag. Húsok, sonkánk, sajtok, zöldségek és tengeri herkentyűk sokasága áll rendelkezésünkre amikor a vacsora ezen fogását készítjük.

 

 Primi

 

A következő fogás a Primi, amely egy szénhidrátbomba képében érkezik, de továbbra sem főételként funkcionál. Ez lehet az egy tartalmas leves, polenta, rizottó, tészta, vagy akár gnocchi is. Az olasz tésztaétel kínálat határ

talan, viszont azok elkészítésére, fontos szabályok vonatkoznak. Az első és legfontosabb, hogy mindig frissen kell a tésztát megfőzni. Továbbá a makarónit, spagettit összetörni nem szabad és a tökéletes állapota az al dente, amikor a belseje még kissé kemény. A tészta elkészítése után vajjal vagy olíva olajjal keverik össze és azután kerülnek rá a mártások.

Secondi

A főétel, a vacsora harmadik fogásaként érkezik. Ez az úgynevezett Secondi. Általában hús-, vagy halétel formájában tálalják. Szóba jöhet marha, bárány, szárnyas és vadhús, azonban a zsíros sertés húst legtöbbször csak felvágottként kerül az asztalra.

Az ételek fűszerezése jellegzetes, ám egyszerre maximum 3-4-et alkalmaznak. Általuk közkedvelt fűszer például az oregánó, bazsalikom, rozmaring, fokhagyma, tárkony, majoránna, kakukkfű, és a szerecsendió is.

Természetesen a pizzákról sem feledkezhetünk meg. A leghíresebb olasz pizzák közé tartozik a nápolyi és a Lazio (Róma) környéki változat. Míg az előbbi 3 mm-nél szigorúan nem lehet vastagabb, addig az utóbbi akár 1-2 cm is lehet. A nápolyi pizza további jellegzetessége, hogy a mozzarella, a paradicsom, a bazsalikom és az olíva olaj kötelező kelléke.

Dolci

Végül, de nem utolsó sorban,  a vacsorát a Dolci, az az a desszert zárja. A tiramisu és a panna cotta-t senkinek nem kell magyarázni, ezen kívül persze számos más édesség is terítékre kerülhet. Többek között a cassata, amely egy hideg torta, a semifreddo, az olasz parfé és természetesen a messze földön híres fagyijuk is köztük van. Az olasz gelato krémes és tejszínes, így állaga miatt lapáttal kenik a tölcsérre, egyedi külsőt kölcsönözve neki.

Az étkezés végén természetesen elengedhetetlen a világhírű olasz expresszo, ami ennyi étel elfogyasztása után nem is meglepő!