Fordítási igény a kulturális közegtől és a mindennapi élet során felmerülő ügyintézéstől függően, -például okmányfordítás– bármikor megjelenhet. Ám egy orvosi szakvélemény más nyelvre „konvertálása” is sürgős feladat, ezért jó, ha ismerünk egy könnyen elérhető és bevált fordítóirodát, akit kereshetünk a vissza-visszatérő fordítandó dokumentumainkkal. Érdekes kérdés, hogy jelenleg mely nyelvek tartoznak a leggyakrabban fordítottak közé, hiszen bármely szférát is vesszük alapul, megfigyelhető egy tendencia népszerűségüket illetően. Cikkünkben összegyűjtöttük a relevánsabb információkat a „legkeresettebb” nyelvekről. Kétségtelen, hogy a fordítás kihívásokkal teli munka, ugyanakkor nagyon kifizetődő, ha a megfelelő piacot és nyelveket választjuk. Az alábbi lista bemutatja azt is, hogy mi áll a hátterében a legjobban fizető fordítási nyelveknek.

Arab
Az arab az egyik legtöbbet fordított nyelv a világon. Világszerte mintegy 300 millióan beszélik és 28 különböző ország hivatalos nyelve. A régió olajban gazdag és egyben kereskedelmi óriás, így az arab fordítók aránya magas, hiszen a nyelvet beszélőknek lehetőségük van arra, hogy fordítóként több pénzt keressenek. A másik ok, amiért az arab nyelv az egyik legjobban kifizetődő fordítás tekintetében az az, hogy a Közel-Keleten sokan csak arabul beszélnek, ám az internet az utóbbi évtizedekben ebben a régióban is teret hódított, a vállalkozásoknak pedig ahhoz, hogy elérjék ezt a közönséget, az online tartalom fordítása kulcsfontosságú. Így szerezhetnek előnyt a nemzetközi piacon. Ennek megfelelően az a tendencia figyelhető meg, hogy manapság termékcsaládjaikat az arab nyelvű világ számára is elérhetővé teszik.

Német
A statisztikák szerint 95 millió német anyanyelvű és mintegy 210 millió német nyelvet beszélő ember van. A német a legjobban fizetett fordítási- és a negyedik leggyakrabban használt online nyelv. Ebben az is közrejátszhat, hogy Németország a három európai nagyhatalom egyike, amely által a nyelv gazdaságilag értékesebb. Emellett Németország a világon a harmadik legnagyobb mértékben járul hozzá a kutatáshoz és fejlesztéshez, így a német nyelv a legfontosabb tudományos nyelvek közé tartozik és fontos a tudományos kutatás szempontjából. A Lectornál többek között német nyelvű fordításra is kérhet ajánlatot.

Francia
Az angol után a francia a második legelterjedtebb nyelv. Több mint 200 millió ember beszéli a világ 5 különböző kontinensén. Emellett Franciaország a világ ötödik legnagyobb gazdasága és a külföldi befektetések harmadik számú célpontja, így nem meglepő, hogy a legtöbbet kért fordítások között is számon van tartva. A Lector francia fordítást is készít.

Japán
Japán a világ harmadik legnagyobb gazdasággal bíró állama. Mintegy 130 millió japánul beszélő ember él a világon és érdekes adat, hogy az internetezők körében ez a hatodik leggyakrabban használt nyelv. Egy japán fordító éves szinten kifejezetten kecsegtető fizetést mutathat fel a képességeiért cserébe. Kérjen fordítási ajánlatot erre a különleges nyelvre a Lectornál!

Kínai
Kína dominanciája a világgazdaságban egyre számottevőbb és nagyobb befolyással bír az egész világon. Hatalmas fogyasztói bázisát és kulturális sokszínűségét jelentős jövendőbeli piacnak tekintik, mindemellett hangsúlyos üzleti lehetőségeket rejt magában. A kínai piac fellendülésével és a kínai exportágazat óriási méretével a mandarin nyelv nagy jelentőségre tett szert. Egy tapasztalt mandarin fordító előnyös fizetésre számíthat éves szinten. A kínai és az arab a legjobban fizető nyelvek közé emelkedett a fordítás világában. Ha kínai nyelven szeretne fordíttatni, a Lector választékában ezt is megtalálja.

Orosz
Az orosz nyelv a nyolcadik leggyakoribb nyelv a világon, és a második leggyakrabban használt nyelv a honlapok tartalmát tekintve. Világszerte mintegy 155 millió orosz anyanyelvű beszélő van. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek és a Sanghaji Együttműködési Szervezetnek az egyik hivatalos nyelve, ami az oroszt a nemzetközi kapcsolatok, a diplomácia és a kereskedelem fontos nyelvévé teszi. Mindez azt jelenti, hogy az orosz fordítás aránya igencsak magas. A Lector orosz nyelven is készít fordításokat.

Spanyol
Világszerte mintegy 400 millió spanyol anyanyelvű ember van és körülbelül 9 millió ember második nyelve világszerte. Ennek köszönhetően a spanyol fordítók igen magas éves jövedelmet kereshetnek. A Lector fordítási repertoárjában szerepel a spanyol nyelv is.

Következtetésképpen erre a hét nyelvre azért van nagy kereslet, mert nehéz olyan fordítókat találni, akik az adott nyelveket jól beszélik. A minőségi és pontos fordításnak rendkívül nagy értéke van. Az üzleti, jogi, marketing, pénzügyi és IT szektor csak pár azok közül, ahol a felmerülő dokumentumok fordítása megkívánja a szakszerűséget és profizmust. A Lector ezért évről évre azon dolgozik, hogy szolgáltatásait tökéletes minőségben biztosítsa ügyfeleinek. Hosszú évek óta tartó piaci jelenlétével tisztában van azzal, hogy mely fordítási igényekre kell különös figyelmet szentelni. Amennyiben gyors és megbízható fordításra van szüksége, keresse bátran a Lector fordítóirodát!