A türelmi időszak lejárta után immár a magyar helyesírás szabályainak 12. kiadása érvényes – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet. Ez tavaly szeptemberben jelent meg, s egy éven át az előző, 1984-es születésű, és az új változat előírásai is használhatók voltak.

Mostantól az új kiadványban foglaltak az irányadók, amelyek számos kisebb változást hoznak a helyesírásba, amelyekkel a Magyar Tudományos Akadémia nyelvészeinek a szabályok enyhítése volt a célja.

A változások

Ezentúl például kétféleképpen is írhatók az ingadozó kiejtésű h végű szavak ragos alakjai, tehát a dühvel és a dühhel szó egyaránt helyes. Könnyítés, hogy ezután az elseje, elsején és elsejéig szóalakok a korábbinál többféleképpen írhatók helyesen: elfogadható az 1. vagy 1-je, az 1-én vagy 1-jén, 1-ig vagy 1-jéig írásmód. Az elseji vagy elsejei szóalak számjeggyel írva pedig háromféleképpen is használható: 1-i, 1-ji vagy 1-jei – írja az MN.

Módosultak a betűrendbe sorolás szabályai is. A kis- és nagybetűk között e szempontból alapvetően nem kell különbséget tenni, ha azonban két szó között csak ez a különbség, a kis kezdőbetűs megelőzi a másikat. Vagyis a jácint a Jácintot, a szűcs a Szűcsöt.

Valamelyest módosul a szótagszámlálás szabálya is. A kettőnél több szóból álló összetételeket hat szótagig kötőjel nélkül továbbra is egybeírjuk, ám mostantól a szótagszámba az -i képző nem számít bele. Ez annyit tesz, hogy immár nem a vendéglátó-ipari vagy magánnyugdíj-pénztári írásmód a helyes, hanem a vendéglátóipari, magánnyugdíjpénztári.

Megszűnt az egyszerűsítés lehetősége a tuljadonnevek toldalékolásakor, így azt, hogy „Bernadettel” a továbbiakban helytelen, úgy kell írni: Bernadett-tel. A vezetékneveknél már korábban is ez a szabály volt érvényben (pl. Széll-lel), így itt egységesítés történt.

A továbbiakban a  -fajta, -féle, -nemű, -rét, -rétű, -szerű stb. szavak nem képzőszerű utótagoknak, hanem összetételi tagoknak tekintendők. Ha pedig a -szerű utótag sz végű szóhoz kapcsolódik, nem lehet egyszerűsíteni. Mindebből az következik, hogy az ésszerű helyett immár az észszerű, a gipsszerű helyett a gipszszerű a helyes.

Akadnak olyan módosítások is, amelyeket a szó ejtésének változása miatt vezettek be a nyelvészek. Így lett helyes az árboc helyett az árbóc, a bura helyett a búra vagy az immúnis helyett az immunis.

Ugyancsak változott a szaknyelvben másként írt szavak helyesírása is, így lett az első fokú ítéletből elsőfokú ítélet, vagy a fekete dobozból feketedoboz.

 

forrás: http://hvg.hu/itthon/