Fordítási ajánlat
karakter

a részletes fordítási ajánlatot pár perc alatt megküldjük

Egy 16 nyelven beszélő tolmács nyelvtanulási tippjei

Ha nyelvtanulási tanácsokról van szó, ki lenne hitelesebb, mint egy olyan ember, aki 16 nyelven beszélt, aminek a legtöbbjét autodidakta módon (azaz magától) tanulta. Aki négy nyelven felkészülés nélkül is tolmácsolt, de az összes többi általa tudott nyelvvel is pénzt keresett. Aki a világ első szinkrontolmácsainak egyike volt. Aki tolmácsként beutazta a világot, több, mint negyven országban járt. Aki imádott nyelveket tanulni.

Valószínűleg örök kíváncsisága nagyban hozzájárult ahhoz, hogy állandóan új nyelveket akart elsajátítani. Akkor is, amikor 81 éves korában beszélgettünk -írja a cikk szerzője- azt mesélte, épp milyen nyelveket szeretne elkezdeni tanulni. Hát igen, soha nincs túl késő valami újba belekezdeni!

 

Szóval lássuk, mit tanácsol Lomb Kató azoknak, akik nyelvet tanulnak:

 

– Minden nap foglalkozz a tanult nyelvvel. Ha kevés az időd, legalább egy tíz perces monológot mondj el magadban.

– Ha csökkenne a lelkesedésed a tanult nyelv iránt, ne hagyd abba az egészet, inkább keresd meg más módját a tanulásnak. Zenehallgatás helyett újságolvasást, olvasás helyett beszélgetést, stb.

– Soha ne tanuld a szavakat elszigetelten, hanem mindig szövegkörnyezetben.

– A füzeted, könyved margójára írj ki olyan egységes szóelemeket, amiket egy az egyben fel tudsz használni a beszéded közben.

– Járj nyitott szemmel a világban, értelmezd az idegen nyelven látott kifejezéseket (pl. reklámok) vagy fordítsd le a látott dolgokat az idegen nyelvre (rendszámok, házszámok, stb.)

– Csak olyan kifejezéseket tanulj meg, amit tanár átnézett vagy biztos helyről származnak, nehogy valamit hibásan memorizálj.

– Az idiómákat mindig E/1. személyben tanuld meg (pl. Csak vicceltem).

– Egy idegen nyelv olyan, mint egy erődítmény. Érdemes sok oldalról támadni: olvasni, filmeket nézni eredeti nyelven, beszélgetni anyanyelvűekkel, tankönyvet tanulmányozni, stb.

– Ne félj megszólalni!

– Hidd el magadról, hogy nyelvi zseni vagy! Ha a tények mást mutatnak, fogd rá a tankönyvre, a rossz módszerre, stb, de magadban mindig is higgyél!

Forrás: a Mindenmegtanulható.hu oldal szerzője: Hanula Erika.

 

Ha Téged is hajt a tudásvágy, itt az ideje belevágnod a kalandba!

A fordítás története – 2. rész

Kétrészes ismeretterjesztő cikkünk második részében a fordítás kialakulásához vezető út nyomtatás elterjedése utáni szakaszáról írunk. Kitérünk az első magyar Biblia-fordításokra, és a modern fordítói elméletekre és szabályokra.

Tovább olvasom
Cimkék