Fordítási ajánlat
karakter

a részletes fordítási ajánlatot pár perc alatt megküldjük

Egy 16 nyelven beszélő tolmács nyelvtanulási tippjei

Ha nyelvtanulási tanácsokról van szó, ki lenne hitelesebb, mint egy olyan ember, aki 16 nyelven beszélt, aminek a legtöbbjét autodidakta módon (azaz magától) tanulta. Aki négy nyelven felkészülés nélkül is tolmácsolt, de az összes többi általa tudott nyelvvel is pénzt keresett. Aki a világ első szinkrontolmácsainak egyike volt. Aki tolmácsként beutazta a világot, több, mint negyven országban járt. Aki imádott nyelveket tanulni.

Valószínűleg örök kíváncsisága nagyban hozzájárult ahhoz, hogy állandóan új nyelveket akart elsajátítani. Akkor is, amikor 81 éves korában beszélgettünk -írja a cikk szerzője- azt mesélte, épp milyen nyelveket szeretne elkezdeni tanulni. Hát igen, soha nincs túl késő valami újba belekezdeni!

 

Szóval lássuk, mit tanácsol Lomb Kató azoknak, akik nyelvet tanulnak:

 

– Minden nap foglalkozz a tanult nyelvvel. Ha kevés az időd, legalább egy tíz perces monológot mondj el magadban.

– Ha csökkenne a lelkesedésed a tanult nyelv iránt, ne hagyd abba az egészet, inkább keresd meg más módját a tanulásnak. Zenehallgatás helyett újságolvasást, olvasás helyett beszélgetést, stb.

– Soha ne tanuld a szavakat elszigetelten, hanem mindig szövegkörnyezetben.

– A füzeted, könyved margójára írj ki olyan egységes szóelemeket, amiket egy az egyben fel tudsz használni a beszéded közben.

– Járj nyitott szemmel a világban, értelmezd az idegen nyelven látott kifejezéseket (pl. reklámok) vagy fordítsd le a látott dolgokat az idegen nyelvre (rendszámok, házszámok, stb.)

– Csak olyan kifejezéseket tanulj meg, amit tanár átnézett vagy biztos helyről származnak, nehogy valamit hibásan memorizálj.

– Az idiómákat mindig E/1. személyben tanuld meg (pl. Csak vicceltem).

– Egy idegen nyelv olyan, mint egy erődítmény. Érdemes sok oldalról támadni: olvasni, filmeket nézni eredeti nyelven, beszélgetni anyanyelvűekkel, tankönyvet tanulmányozni, stb.

– Ne félj megszólalni!

– Hidd el magadról, hogy nyelvi zseni vagy! Ha a tények mást mutatnak, fogd rá a tankönyvre, a rossz módszerre, stb, de magadban mindig is higgyél!

Forrás: a Mindenmegtanulható.hu oldal szerzője: Hanula Erika.

 

Ha Téged is hajt a tudásvágy, itt az ideje belevágnod a kalandba!

Az üzleti nyelvek világa

Business is business – Nyelvek az üzlet világában

Bármilyen üzletről is legyen szó, a legfontosabb a megfelelő kommunikáció, hiszen így építhetjük ki ügyfélkörünket, adhatjuk el termékünket és növelhetjük a cégünk iránti bizalmat.

Tovább olvasom

Az európai zsidók letűnt nyelve: a jiddis

Amikor azt mondod, a haveroddal elosztjátok a szajrét a meló után, nem is tudod, hogy jiddisül beszélsz. A jiddisből számos szó került át az európai nyelvekbe, mindenekelőtt a különböző szlengekbe. A jiddis kosher a német koscheren át alakult magyar kóserré. A jiddis khaver a német Chaweren keresztül lett magyar haver; a szintén német Meloche pedig meló. Lássuk, mit örököltünk még a jiddisből.

Tovább olvasom
Cimkék

SZEBB KARÁCSONY A RÁSZORULÓ GYERMEKEKNEK

A Magyar Vöröskereszttel közös Karácsonyi Szaloncukor Angyal nevű kezdeményezésünk lezárult. A befolyt adományokból eddig összesen több mint 1600 kg szaloncukor beszerzése és kiosztása történt meg 10 megye megközelítőleg 55 hátrányos helyzetű településén több mint 1000 rászoruló család számára.
Köszönjük a segítséget!