Sok cikk született arról, hogy a leendő szülők egyik legnagyobb feladata a különböző nyelvi névválasztás. Olvashattak arról, hogy melyek a legújabb babatrendek, mely neveket ihlette a szeretet szó a világ minden tájáról, most pedig sorra vesszük azokat a tradíciókat, melyek alapján egyes országokban elnevezik az újszülött babákat.

 1. Malajzia
  A malájok nem rendelkeznek a mi értelmezésünk szerinti vezetéknévvel. A családba érkező apróság leggyakrabban kap egy saját vezetéknevet, illetve kislány esetében Binti, kisfiú esetében Bin középső nevet és végül az apjuk nevét. Például, ha az apa neve Daud, a kisfiú neve lehet Adnan bin Daud , kislányé pedig Afrina Binti Daud.
 2. Japán
  Japánban általában a lányok a család értékeit, számukra fontos erényeket tükröző nevet kapnak, mint például a Kiyiko tiszta gyermek, Nayako engedelmes gyermek, vagy Yoshiko jó gyerek.
  A fiú nevek tükrözik viselőjük családon belüli helyzetét. Például, Ichiro azt jelenti: az első fia vagy Jiro azaz a második fia.
 3. Lengyelország
  Lengyelországban a hagyományokhoz hűen az újszülött egy szent vagy egy nagyra becsült családtag nevét kapja keresztnévnek. Az sem ritka, hogy két nevet adnak a kicsinek, ráadásul a katolikus hitben való megerősítésre még egy harmadik nevet is választanak.
  A vezetékneveknek van női és férfi változatuk, így ha az apa neve Kowalski, az anyáé Kowalska, és természetesen ez érvényes a gyerekekre is.
 4. Mexikó
  Bár a hagyományos névadási szokások átalakulóban vannak mind Mexikóban, mind pedig egész Latin-Amerikában, az a leginkább jellemző, hogy a babák szüleik nevét vagy egy Bibliai eredetű nevet kapnak.
  Különleges, kívülállók számára kissé furcsának tűnő szokás, hogy a testvérek egyik keresztneve megegyezik, például Jose Antonio és Jose Mario. Szintén gyakori szokás, hogy az első és a második keresztnév egymás szinonimái vagy becenevei.
 5. Oroszország
  Az orosz babák három nevet kapnak születésükkor; egy saját keresztnevet, egy ún. apai nevet és a vezetéknevet. Az apai névnek természetesen vannak női és férfi formái.
  Ha egy orosz fiúgyermek neve Iván és apja neve is Iván, akkor a gyermek neve, Ivan Ivanovics, ha a gyermek neve Mária és apja neve Iván, akkor az Maria Ivanovna nevet fogja viselni.
 6. Hollandia
  A holland csecsemők is három nevet kapnak, melyek közül a második és a harmadik a nagyszülőktől származik. Ha a szülők ezekkel a nevekkel nem elégedettek adhatnak gyermeküknek hivatalosan még egy keresztnevet, ami akár becenév is lehet. Ezt jogszerűen használhatja a gyermek az iskolában, később a munkavállaláskor és még az útlevelében is.
 7. Arab hagyományok
  Egyes arab országokban a vezetéknév fogalma az általunk ismert formában nem létezik, hanem ún. „atyai” nevet használnak, mely lehet akár a nagypapáé is. Bár ez a hagyomány egyre inkább kihal, néhány szülő még mindig ezt a módszert használja. Mivel a nyilvántartást ez eléggé megnehezíti a kormányok létrehoztak egy hivatalos listát, melyből azok a szülők, aki atyai nevet szeretnének adni gyermeküknek választhatnak. Ha az óhajtott név nincs rajta ezen a listán meg kell változtatni a gyermek nevét, vagy nem regisztrálják a születést.
 8. Hindu névadási ünnepség
  A hindu szokások szerint egy ún. Namakaran azaz névadó ünnepségen szertartásos módon nevezik el a gyerekeket. Ez a szülők számára társadalmi és jogi kötelezettséget egyaránt jelent. A ceremónia jelképesen megerősíti a gyermek és a család kötelékét, melynek során a baba nagybátyja ad nevet a gyermeknek. Az ünnepségre általában a születést követő 12. napon kerül.
„Japánban általában a lányok a család értékeit, számukra fontos erényeket tükröző nevet kapnak…”
Szerző: Forrás: babyzone.com